четвер, 21 грудня 2017 р.

Різдвяна Ніч у Коропці


яскравезні здоровенні зірки і біле гілля серед підсиненого ніччю засніженого світу - зимові вечори мого дитинства. поодинокі сніжинки у морозяному повітрі зависали і нехотячи опускалися на блискучий сніг. вони, поки літали, теж спалахували. різнокольоровим блиском. ніби крихітні салюти. молочні цівки диму з коминів на хатах тягнуться високо до неба, а там зливаються у таку ж молочну хмару.

щось зашаруділо у загаті. раз. другий. точно не вітер. мав би відразу кинутися туди. або перелякатися і втекти до хати. але не сьогодні.
стою біля прочиненої хвіртки і прислухаюся, чи не рипить сніг. з даличини, де крихітні хати розчиняються серед ночі, вже пару разів розливався дзвоник.
з рота валить пар, мороз подряпує то щоки, то ніс. іншого разу я би давно був вдома і тулився змерзлим обличчям до теплої грубки, у якій обнадійливо гудів мороз.
тільки не сьогодні.
в хаті повечеряли. але зі столу не збирають. кілька старших жінок резендують коло ліжка прабабці. якщо є цьотка Ґинка, то вони з прабабцею іноді перекидаються фразами німецькою.
молодші жінки, закинувши на плечі плащі і куртки бігають з хати до комори з тарелями.
чоловіки на світлі жарівки біля ґанку курять. чути, як під їх ногами рипить сніг. і під ногами жінок чути. я навіть розрізняю ті кроки.
але зараз вони мені не цікаві.
чекаю колядників.
Олег Ущенко.
Картина авторства Степана Мельниченка "Різдвяна Ніч в Україні"
Діана Надія Мельниченко (Diana Melnychenko)

1 коментар:

  1. Олег Ущенко Volodymyr Khanas, ти хоч в курсах, що тут зображена Тернопільщина - Коропець, Діброва.
    Олег Ущенко автор - Степан Мельниченко. потім до Канади виїхав. Діана Надія Мельниченко (Diana Melnychenko), я нічого не сплутав?
    Діана Надія Мельниченко Олег Ущенко Усе вірно.Але батько тут намалював Луги в Коропці.
    Діана Надія Мельниченко Взагалі тато створив 3 варіанти цієї картини. І всі мають інші деталі.

    ВідповістиВидалити