четвер, 11 січня 2018 р.

Таємниця Нічлави

Це каньйон річки Нічлава. На одному з урвищ каньйону є два входи в печеру і один вихід десь над каньйоном Дністра.

Печера справді є, але недосліджена зовсім. Вважається, що має довжину близько двох кілометрів. Заходити туди зась. Пройтись печерою можна до двохсот метрів, а далі завали.

Місцеві розказують, що у тій печері заховані скарби і книги в золотих оправах, запечатані прокляттям. Хто в печеру ввійде, той звідти не вийде, а як вийде, то позбудеться розуму та незадовго помре. Нібито найбільшим скарбом у тій печері є золотий кінь із золотим плугом, якого заховали турки. Бо й справді історично відомо, що над каньйоном було турецьке поселення.
Отож місцеві згадують дядька з села на прізвисько Борщ.

Чи це було давно, чи це було недавно, ніхто точно не знає. Кажуть, Борщ все життя мріяв знайти ці скарби. І ось одного дня під насмішки односельців він таки заліз у печеру. Скільки часу там блукав того невідомо. Але таки з'явився у селі дуже наляканий. Казав, що торкався книг, бачив золотого коня. Та збожеволів чоловік, а може просто йому ніхто не вірив. І за тиждень-два помер у своїх мареннях.

Мене самого питали в селі чи бува я не маю наміру туди залізти. При цьому питання звучало так би мовити з осторогою: "дивись, хлопче, бо недобре тобі буде". Чесно, кортить хоча би тих двісті метрів пройти. Та сьогодні до входу не добрався. Треба кріплення для спуску над урвищем. Та й болото, мокрота в таку погоду.
Avis Wind 
На фото місце впадіння (устя) Нічлави у Дністер, підвісний міст над Нічлавою.

Кілька слів про сам міст. Добре гойдається. Далеко не всі дошки цілі. Але перейти можна. Переходив.)))

3 коментарі:

  1. Та досить казок - зверніть увагу на стан самої Нічлави і те, що роблять місцеві селяни на березі - страшне сміття, пляшки, різний мотлох...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Досить коментарів - зверніть увагу на стан самої Нічлави і те, що роблять селяни на березі...

      Видалити
  2. http://husn1.com/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%96%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0/

    ВідповістиВидалити