четвер, 7 грудня 2017 р.

Новела про Теребовлю = Новела по-українськи

Новела про Теребовлю перемогла в конкурсі "Новела по-українськи". Текст "Фелішберто" про своє місто написав 29-річний Назарій Заноз. Він отримає нагороду – 5 тисяч гривень. Всього на конкурс надіслали понад 300 новел. Тема творів була вільною, але дія мусила відбуватися в наші дні в певному українському місті. Його образ мав бути важливий для сюжету.
Торік перемогу розділили новели Олександра Вівчарика та Валерія Пузіка. Загалом за п'ять років конкурсу надіслали понад тисячу текстів.
Як обирали переможця

Із надісланих листів обрали 300 текстів. Відхилили ті, що значно перевищували обсяг 10 тис. знаків. Імена авторів приховали. Тричі новели прочитало редакційне журі. До нього долучилися Сергій Демчук, Ольга Юркова, Іван Столярчук, Олена Шарговська, Ірина Левицька, Анна Балакир, Оксана Снігур, Андрій Жигайло, Лілія Дворецька, Анастасія Позичайло, Катерина Лук'яшко. Вони обрали 30 фіналістів, з них – 15 суперфіналістів.
У суперфіналі новели оцінювало професійне журі. До нього ввій­шли сім учасників – Павло Вольвач, Віталій Жежера, Василь Махно, Василь Карп'юк, Андрій Кокотюха, Лілія Шутяк, Оксана Щур. Кожній новелі вони ставили від 1 до 10 балів. Переможця визначили за сумою балів. Переможець конкурсу відірвався вперед на 4 бали за загальною сумою. Йому поставили найвищі оцінки четверо суддів. Підрахувавши бали, розкрили імена.
Хто отримав найбільше балів
1 "Фелішберто", Назарій Заноз – про Теребовлю – 54 бали
Йому 17, і він біжить. Герой на ім'я Фелішберто втікає від зграї сільських хлопців, які хочуть його побити. "Хоча, звісно, ніякий він не Фелішберто. Звідки в Теребовлі на Зазамчу взятися якомусь Фелішберто?" Та чи допоможе героєві відірватися від переслідувачів знання міста? Хлопець охоче втік би й і з самої Теребовлі, "якби не ця клята прекрасна Марія".
"Оригінальний задум, не затяганий соціальний мотив – маємо не так багато художньої прози про українсько-італійське "пограниччя". Тривіальність дій героїв компенсується іронією, що пронизує твір: читачеві смішно, а отже, він не встигає знудитися", – пише про новелу учасниця журі Оксана Щур.
Джерело
Сам переможець не приховував емоцій : "Страшенно радію, що в конкурсі перемогла новела про Теребовлю, обійшовши Києви, Львови і т.д.
Так само тішить те, що це вже друга перемога людини, причетної до Школа журналістики УКУ, бо в першій "Новелі по-українськи" виграла Марія Титаренко)
Присвячую цю перемогу рідним та Теребовлі)
Усім цьом😊

Немає коментарів:

Дописати коментар